Wanneer drink ik te veel?

0
3394

Wanneer drink ik te veel?

Hoeveel alcohol kan je drinken voordat je mag spreken van te veel?

Vuistregels

Wil je verantwoord drinken, dan kan je het beste de volgende vuistregels hanteren:

  • Voor mannen:
    Maximaal 15 glazen per week én tenminste twee dagen per week niet drinken.
    Bij voorkeur: niet meer dan drie standaardglazen per dag én tenminste twee dagen per week niet drinken.
  • Voor vrouwen:
    Maximaal 10 glazen per week én tenminste twee dagen per week niet drinken.
    Bij voorkeur niet meer dan twee standaardglazen per dag én tenminste twee dagen per week niet drinken.

Wanneer je deze richtlijnen aanhoudt, zul je, als je normaal gezond bent, ook op termijn geen schadelijke lichamelijke gevolgen ondervinden.

Waarom vrouwen minder dan mannen?

Alcohol komt via de maag in het bloed terecht, wordt verdeeld over het lichaamsvocht en zo verspreid over het hele lichaam. Hoe meer lichaamsvocht iemand heeft, hoe meer de alcohol wordt verdund. Dit hangt samen met het gewicht en de sekse. Vrouwen wegen gemiddeld minder en hebben minder lichaamsvocht dan mannen. Een zelfde hoeveelheid alcohol verdeelt zich bij een vrouw over 36 liter en bij een man over 42 liter lichaamsvocht. Vrouwen zijn dus sneller onder invloed dan mannen.

Waarom niet 15 glazen ineens drinken?

Af en toe veel drinken is schadelijker voor het lichaam dan het drinken van enkele glazen alcohol, een paar keer per week. Dit levert vrijwel nooit lichamelijke problemen op. Bovendien zul je met deze hoeveelheden beter in staat zijn de afspraken die je met jezelf maakt over minder drinken, ook na te komen. Je hebt jezelf beter in de hand, hebt meer controle over jezelf en je zult beter in staat zijn het minder drinken vol te houden.
Grote hoeveelheden alcohol ineens drinken wordt ‘binge-drinken’ genoemd (‘binge’ is Engels voor braspartij). Dit heeft een aantal risico’s. Er is een verhoogde kans op schade van alle organen die met de alcohol in aanraking komen. Het kan leiden tot een hartinfarct. Bij jongeren is de kans hierop wat kleiner. Alcohol verdunt het bloed, waardoor de kans op bijvoorbeeld een hersenbloeding toeneemt.
Door de snelle stijging van het alcoholpromillage kan een alcoholvergiftiging optreden, met bewusteloosheid en coma. Bij sterke verdoving van het zenuwstelsel treedt verlamming van het ademhalingscentrum op, met de dood tot gevolg.

Test jezelf

Wil je een informatieve test doen met betrekking tot je alcohol gebruik?
Kijk dan hier (Jellinek) of hier (drinktest.nl)

Ook voor jongeren is er een mogelijk om hun alcoholgebruik te testen. Het NIGZ heeft de website Wat drink jij? gelanceerd. Jongeren kunnen hier, door middel van een 10 minuten durende test,  een advies op maat krijgen over hun alcoholgebruik.

Samenstelling van dit document

Dit document is opgesteld met informatie van http://www.alcoholdebaas.nl

 

Reacties

reacties