Wachtlijsten van meer dan 3 maanden voor mensen met verslavingsproblemen

0
2210
Wachtlijsten verslaving
Wachtlijsten verslaving

Het komt maar al te vaak voor dat mensen die behoefte hebben aan verslavingszorg weken of zelfs maanden moeten wachten voor dat ze hulp kunnen krijgen. Wachtlijsten kunnen oplopen tot ruim 3 maanden en op sommige gemeenten zelfs een half jaar. Veel te lang, ook al is er geen sprake van acuut gevaar.

 

Doorverwijzing

Wie zich meldt bij een verslavingsinstantie krijgt vrijwel direct te horen dat ze een doorverwijzing moeten krijgen van een huisarts. Alleen bij acuut gevaar voor de omgeving of persoon zelf wordt er direct gehandeld. Een verwijzing van de huisarts betekent dat er enkele dagen tot wel een week of twee verloren gaat tussen de hulpvraag en een mogelijk doorverwijzing. Mensen die op zoek gaan naar behandeling doen dit vaak vanuit een opwelling. Ze worden aangespoord door familie of vrienden, krijgen te maken met gezondheidsklachten of zien door de bomen het bos niet meer en hebben vaak te kampen met mentale problemen.

Variërende wachttijden

Wie denkt na een doorverwijzing van de huisarts aan de bak te kunnen komt bedrogen uit. Wachtlijsten zijn in gunstige gevallen enkele weken, maar kunnen ook veel langer uitvallen. In gemeenten met weinig tot geen toegang tot verslavingszorg zijn wachttijden ruim een half jaar. Hoe het mogelijk is dat zorg zo lang op zich laat wachten is niet duidelijk, maar de consequenties zijn enorm.

Lange wachttijden leveren risico

Des te langer mensen met verslavingsproblematiek blijven zitten des te groter de kans op terugval, verergering van het probleem of het niet doorzetten van een behandeling.

‘Zeg nou eerlijk als je 3 maanden lang gestopt bent met je verslaving, waarom zou je dan nog hulp zoeken?’

Zonder behandeling is de kans op terugval velen malen groter. Ook zit de omgeving langer met de zorg en onzekerheid van het probleem.

Tijdens de wachtperiode haken veel mensen af en proberen de problemen op eigen houtje op te lossen.

 

Heb jij lang moeten wachten op behandeling? Laat het ons weten, wij zijn benieuwd naar persoonlijke verhalen en ervaringen van (ex)verslaafden.

 

Reacties

reacties