Verbod op recreatief gebruik lachgas

0
1391
Lachgas patronen
Lachgas patronen

Het kabinet komt met een verbod op het recreatief gebruik van lachgas. Uit onderzoek is gebleken dat het aantal ernstige gezondheidsincidenten toeneemt en dat mensen “veel overlast door zwerfvuil” ervaren als gevolg van rondslingerende lachgaspatronen.

“We kunnen de risico’s met de gezondheid van met name jongeren niet langer accepteren”, zegt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maandag.

Het kabinet heeft de beslissing genomen naar aanleiding van een rapport over de risico’s van lachgas van het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM). In het CAM zitten deskundigen van onder meer de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Trimbos-instituut.

Het CAM stelt dat gebruik van grote hoeveelheden tot ernstig en blijvend neurologisch letsel kan leiden, “zoals een dwarslaesie”. Ook lijkt lachgas verslavend te zijn bij frequent gebruik en kan mogelijk tolerantie optreden. “Lachgas wordt veel gebruikt door uitgaanders en door jongeren onder de zestien jaar”, aldus het CAM.

In het rapport wordt dan ook aanbevolen dat het aanbod van lachgas beperkt zou moeten worden door bijvoorbeeld de verpakkingsgrootte te limiteren.

Ministerie voert nog gesprekken over maatregel met groothandels en horeca

Lachgas wordt echter niet alleen recreatief gebruikt. “Het is oorspronkelijk bedoeld voor onder meer gebruik in slagroomspuiten in de horeca. Deze eigenlijke toepassingen van lachgas worden van het verbod vrijgesteld”, zo laat staatssecretaris Blokhuis weten.

Volgens Blokhuis is het dan ook de bedoeling dat de eigenlijke aanbieders van lachgas, zoals groothandels, detailhandels, horeca en gasproducenten, zo min mogelijk geraakt worden door het besluit. Daarom zullen er gesprekken met deze aanbieders worden gevoerd.

Het recreatief gebruik kan praktisch worden verboden door lachgas op lijst II van de Opiumwet te zetten, waar bijvoorbeeld ook de hennepplant op staat. Gebruikers van de middelen op deze lijst worden niet vervolgd, maar bezit, handel, productie, invoer en uitvoer van de middelen zijn wel strafbaar. Het is nog niet duidelijk hoe het verbod gehandhaafd zal worden.

 

Bron: Nu.nl

Reacties

reacties