Vangnetten verslijten

0
1775
Vangnetten verslijten
Vangnetten verslijten

Een ezel stoot zich niet twee maal aan dezelfde steen is het gezegde.
Verslaafden vergeten vaak dat ze zich hebben gestoten.

Voor verslaafden zijn er tal van redenen om toch weer de verleiding op te zoeken. Je wil alles even vergeten, de stress doen verdwijnen, je mist de spanning, een depressie. Er zijn zoveel verschillende redenen, maar het komt er op neer dat je lichaam er naar vraagt en jij er aan gehoorzaamt.

Je bent ziek

Dit is een term die ik nog steeds niet wil horen. Ik zie het als een excuus en een reden om te ontkennen, een manier om de verantwoordelijkheid van je af te schuiven. Wellicht dat er mensen zijn die echt ‘ziek’ zijn en daardoor verslaafd zijn of dat het verslavingsbeeld met ziekte vergeleken kan worden, maar voor de meeste mensen vind ik deze term niet van toepassing en vergeet niet, zieke mensen kunnen weer beter worden!

Je zal nooit veranderen!

Dat is wat ik heb gehoord en dat is ook wat ik vrees, toch heb ik van bijna alle verslaafde om mij heen een punt van inkeer gezien; een punt waarop ze zeggen ‘en nu is het klaar!’. Of het nou alcohol, drugs of gokken is. Ieder mens heeft zijn grens.

Waarschijnlijk verpeste de meeste ‘echte’ verslaafde wel enkele jaren van hun leven of een huwelijk, maar het zijn slechts de extreme gevallen die helemaal niet te redden zijn.

Vertrouw op familie en vrienden, maar wees je bewust dat ook de ankers en het touw van de vangnetten verslijt, hoe goed je hart ook mag zijn. Ook de mensen om je heen hebben grenzen.

Reacties

reacties