Het spelen van Tetris vermindert drang naar verslavende stoffen

0
1502
Tetris tegen verslaving

Het spelen van een spelletje Tetris voor slechts drie minuten kan helpen bij het verminderen van ‘cravings’, de drang naar een verslavende stof.

Visuele stimuli van het wereldberoemde Tetris kunnen helpen om de aandacht af te leiden van bekende verslavingen zoals voedsel, sigaretten en alcohol, dat zeggen psychologen.

Psychologen zeggen dat de visuele stimuli in computerspellen de welbekende cravings kunnen verminderen, vaak duren deze cravings slechts enkele minuten, waardoor het spelen van een kort spelletje al genoeg kan zijn om er van af te komen.

Zij zijn er van overtuigd dat mensen die met verslavingen te maken hebben hiermee een snelle en toepasselijke methode hebben om zo dat extra beetje wilskracht te krijgen.

Onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door PhD student Jessica Skorka-Brown, in samenwerking met Jackie Andrade en Jon May, van de universiteit van Plymouth.

Professor Andrade zegt: “Periodes van hunkering duren normaliter slechts enkele minuten, gedurende deze tijd visualiseert men vaak waar ze naar verlangen en wat voor beloning dat oplevert. Deze gevoelens resulteren vaak in verval in desbetreffende verslaving, waardoor ze juist hetgeen wat ze proberen te vermijden, weer oppakken. Maar door het spelen van Tetris, in enkel korte sessies, weerhoudt de hersenen ervan om die aanlokkelijke beelden te creëren, waardoor de drang weg ebt.”

In de studie, werden deelnemers gevraagd om details te geven over of en wat ze verlangden en om een punt te geven aan het niveau van verlangen, op het gebied van hun kracht, de levendigheid en de doortastendheid van de beelden.

loading

Eén groep werd daarna gevraagd Tetris te spelen. Een tweede groep werd verteld dat het spel aan het laden was, maar speelde uiteindelijk niet.

Na slechts drie minuten, werd de deelnemers gevraagd om nogmaals hun drang een punt te geven. De groep die Tetris speelde had 24% minder last van cravings, dan de groep die geen Tetris speelde.

Het onderzoek is gepubliceerd in ’the Appetite scientific journal’.

Reacties

reacties