Scholieren frauderen met ID om alcohol te kopen

0
1239
Ruim 10 procent van de Nederlandse scholieren fraudeert naar eigen zeggen wel eens met een identiteitskaart om aan alcohol te komen.

Ruim 10 procent van de Nederlandse scholieren fraudeert naar eigen zeggen wel eens met een identiteitskaart om aan alcohol te komen.

Dat blijkt donderdag uit onderzoek (pdf) vanScholieren.com.

Het onderzoek werd gehouden onder 2.932 scholieren tussen vijftien en zeventien jaar. Van de frauderende jongeren heeft ruim de helft zelf wel eens een ID-pas vervalst, de rest liet de vervalste kaart door iemand anders maken.

66 procent van de ondervraagden kent wel iemand die identiteitskaarten vervalst en een vijfde van de jongeren gebruikt wel eens de pas van iemand anders om aan alcohol te komen.

Informatie over het vervalsen van identiteitsbewijzen vinden de scholieren op internet (32,5 procent), of krijgen ze van vrienden (56,7 procent).

Plastificeren

Door de ID-kaart in te scannen, op de computer de geboortedatum te veranderen en de kaart vervolgens uit te printen en te plastificeren, weten de jongeren verkopers van alcohol te misleiden.

In totaal heeft 68 procent van de scholieren het afgelopen halfjaar wel eens alcohol gedronken.

Sinds 1 januari is de leeftijdsgrens voor alcohol omhoog gegaan naar achttien jaar. Het is voor jongeren onder de achttien verboden alcohol te kopen.

Ministerie

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, laat in een reactie weten dat de gemeenten verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de naleving van de leeftijdsgrens. “Het aantal inspecteurs dat op de naleving toeziet is fors gestegen sinds de decentralisatie van het toezicht.”

“Het naleven van de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol wordt steeds beter door supermarkten, horecagelegenheden, etc. nageleefd, maar het moet beter”, stelt het ministerie in een statement. “Natuurlijk zijn er inspanningen – ook rond de campagne NIX18 – die worden geleverd op allerlei plaatsen om dit te verbeteren.”

Door: NU.nl

Reacties

reacties