‘Psycholance’ vervoert verwarde mensen

0
1870
'Psycholance' vervoert verwarde mensen

Half april start in Amsterdam een pilot met de ‘psycholance’: een aangepaste ambulance met getraind personeel dat zich uitsluitend richt op het vervoer van verwarde mensen.

 

Geboeid

Het komt dagelijks voor in elke grote stad: een verward persoon schreeuwend in een park middenin de nacht. Of een suïcidaal iemand op een dakrand. De politie moet het oplossen maar is daar vaak niet goed voor opgeleid. De patiënt gaat in de regel zelfs geboeid mee naar het politiebureau. Daar wordt besloten of de patiënt vervolgens naar de psychiatrische opvang moet. Twee aparte ritten achterin een politieauto. Dat moet anders, vinden GGZ en politie in Amsterdam.

Criminaliseren

Bijna een derde van het dagelijkse politiewerk in Amsterdam is GGZ-gerelateerd. De politie komt daar jaarlijks 6500 keer in aanraking met verwarde mensen, waarvan ze er 1600 naar de spoedeisende psychiatrie brengen. “Bij ons worden ze met handboeien vervoerd en dat heeft heel veel impact op zieke mensen”, zegt Frans van Gelderen, coördinator ‘problematische personen’ van de Amsterdamse politie.

“Als je mensen achterin een politieauto zet, criminaliseer je ze. Zieke mensen horen niet in onze politieauto te zitten. Als jij een ongeluk krijgt, vervoeren we jou toch ook niet eerst naar het politiebureau? Mensen moeten gewoon goede zorg krijgen.”

Humaner

Het vervoer in de zogeheten psycholance gebeurt in een betere ambiance en is humaner, zegt Van Gelderen. “Politiemensen proberen het zo humaan mogelijk te doen maar wij hebben nou eenmaal geen verstand van psychiatrie. Dat willen we overlaten aan mensen die er wel voor hebben doorgeleerd.”

Noorwegen

Het idee voor de psycholance komt uit Noorwegen. In de stad Bergen besloten politie en GGZ-instellingen een kleine tien jaar geleden de ‘Psykiatrisk Ambulanse’ in te voeren. Een ambulance met voorzieningen die het vervoeren van mensen met diverse psychiatrische problemen veilig laat verlopen. Van demente personen die door een stad dolen tot mensen in een psychose en van ernstig depressieve mensen tot verslaafde daklozen. Alles passeert de revue in Noorwegen.

Patiënten worden meestal zittend vervoerd. Indien nodig wordt men gefixeerd. Vooral het gespecialiseerde personeel blijkt een schot in de roos. Zij nemen meer tijd voor de patiënt en nemen veel werk uit handen van de politie, hoewel de politie er wel vaak bij is voor de veiligheid.

Twee ritten

In Amsterdam worden zieke mensen standaard eerst psychiatrisch gescreend op het politiebureau. Pas daarna kunnen patiënten naar een gespecialiseerde opvang. De eerste rit, naar een verward persoon toe in de stad, blijft de politie voorlopig doen omdat er maar één psycholance beschikbaar is voor de hele regio Amsterdam.

De Amsterdamse psycholance wordt vooralsnog alleen ingezet voor de tweede rit: van het politiebureau naar een psychiatrische opvang. De betrokken partijen hopen dat de wagen op termijn beide ritten gaat doen. De politie zal dan, net als in Noorwegen, een begeleidende rol houden in verband met de veiligheid van het psycholance-personeel.

De tijd nemen

In Nieuwsuur ook het verhaal van de psychiatrisch zieke Rita. De Noorse werd regelmatig opgepakt door de politie in Bergen en is nu vaste klant van de psycholance. Ze heeft een persoonlijkheidsstoornis en lijdt aan black outs waarin ze zichzelf snijdt. Vaak gebeurt dat in het zicht van winkelend publiek.

“Voordat de psycholance er was, pakte de politie me op”, zegt Rita. “Dan werd er heel veel kracht gebruikt. En handboeien. Ik vocht met ze. Dat was een heel beschamende situatie omdat allerlei mensen dat zagen gebeuren.” Rita is positief over de Noorse psycholance. “De politie zou niet rustig naast me gaan zitten en met me praten. Door te praten en tijd te nemen zorgen ze ervoor dat de situatie niet ontploft.”

Bron: Nieuwsuur

Reacties

reacties