‘Pijnstillers zonder recept onveilig’

0
1230
'Pijnstillers zonder recept onveilig'

Ongeveer 300.000 Nederlanders gaan onveilig om met vrije verkrijgbare pijnstillers, zoals diclofenac, ibuprofen en naproxen (NSAID’s).

Dat blijkt uit onderzoek van Aafke Koffeman, verbonden aan het Erasmus MC. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het British Journal of General Practice.

Koffeman stelt de vraag of het wel goed is dat deze medicijnen zonder recept te koop zijn in ons land.

“We slikken deze NSAID’s meer dan de dagelijks toegestane hoeveelheid en ook vaak te lang. Zorgelijk is vooral dat een grote groep mensen met een hoog risico op ernstige complicaties deze pijnstillers gebruikt”, aldus Koffeman in de Telegraaf.

“Onveilig gebruik van deze NSAID’s verhoogt de kans op onder andere maagbloedingen, hartproblemen en schade aan de nieren.”

Recept

Bijna één op de drie mensen gebruikt één of meerdere soorten NSAID’s zonder recept. Bijna één op de tien personen neemt meer in dan de dagelijks aanbevolen maximum dosering.

“Als we dat omrekenen naar de gehele Nederlandse bevolking gaat het om zo’n 333.000 mensen”, zegt Koffeman. Ze slikken de pillen voornamelijk tegen hoofdpijn, pijn aan spieren en gewrichten en menstruatiepijn.

Complicaties

Opvallend is dat de pijnstillers ook gebruikt worden door mensen die een groot risico lopen op ernstige complicaties. Zo’n 13 procent van hen gebruikt ze en 3 procent slikt meer dan de maximum aanbevolen dosis.

Koffeman: “Hoewel deze mensen aandoeningen hebben waardoor ze vaker in contact komen met dokters en apothekers, zijn ze kennelijk onvoldoende op de hoogte van de risico’s van de ze pijnstillers. Gezien deze cijfers is het de vraag of het wel goed is dat deze medicijnen in Nederland vrij verkrijgbaar zijn.”

Bron: NU.nl/GEzondheidsnet

Reacties

reacties