Philip Morris schrapt 90 procent van banen in Nederland

0
1551
Philip Morris schrapt 90 procent van banen in Nederland

Philip Morris sluit per 1 oktober van dit jaar de sigarettenfabriek in Bergen op Zoom, daarbij wordt 90 procent van de banen geschrapt.

Dat meldt het bedrijf vrijdagochtend in een verklaring.

Door de sluiting verliezen ongeveer 1.230 van de bijna 1.400 mensen hun baan. Voor 140 mensen blijft er werk, onder meer verkoop en marketing.

Het personeel en de vakbonden zijn hierover vrijdagochtend ingelicht.

Illegale handel

De sluiting van de fabriek is volgens Philip Morris te wijten aan de zware economische omstandigheden, het overstappen van consumenten op goedkopere producten zoals shag en de toename van illegale sigarettenhandel.

Met name het Europese fiscale beleid is volgens de sigarettenfabrikant een “vruchtbare bodem” voor illegale handel. “Helaas doen nieuwe regels voor de industrie, zoals de ondanks aangenomen Europese Tabaksproductenrichtlijn, niets om dit groeiende probleem aan te pakken”, zegt Drago Azinovic, president van Philip Morris Europa.

Het Amerikaanse concern sluit niet alleen in Nederland de fabrieken, woensdag maakte de onderneming bekend dat ook in Australië de productie stopt en dat het werk wordt verscheept naar Zuid-Korea.

Australische overheidsmaatregelen zouden het de sigarettenfabrikant onmogelijk maken om het exportvolume op te schroeven.

Ondernemingsraad

Philip Morris is nog in overleg met de ondernemingsraad over de uitvoering van de plannen. ”Ook overleg met de Europese ondernemingsraad is vereist”, aldus de onderneming in een verklaring. Ook moet het besluit nog worden goedgekeurd door de raad van commissarissen.

”Wij richten ons nu en de komende tijd op het ondersteunen van onze mensen in deze moeilijke fase. We starten onmiddellijk de dialoog met onze werknemers en hun vertegenwoordigers over een sociaal plan voor degenen die mogelijk door dit besluit geraakt worden”, zegt manager Petr Karla, manager van de fabriek in Bergen op Zoom.

Export

Jaarlijks worden er in de fabriek meer dan 75 miljard sigaretten gemaakt, onder meer van de merken Marlboro, L&M en Chesterfield. De sigaretten zijn vooral bestemd voor de export.

Philip Morris is de grootste industriële werkgever in West-Brabant. In 2012 werd er nog een winst van 145 miljoen euro gemaakt.

Lees ook: ‘Kabinet kan niets doen aan massaontslag‘ | Overzicht:Massa-ontslagen aan orde van de dag

Door: NU.nl/Edo van der Goot

Reacties

reacties