‘Ontmoedig de e-sigaret’

0
2806

Jan Willem Navis en Arianne Mantel

AMSTERDAM – Voor de steeds populairder wordende e-sigaret moeten dezelfde regels gaan gelden als voor de gewone sigaret, wat zou leiden tot afschrikwekkende waarschuwingen op de verpakking, een flinke prijsverhoging via accijns en een reclameverbod.

Dat stelt de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO). in documenten die zijn ingezien door de Financial Times. Binnenkort besluit de WHO definitief onder welke wet de E-sigaret moet gaan vallen: de medicijnwet of de tabakswet, maar duidelijk is dat de voorkeur uitgaat naar de tabakswet.

Volgens de WHO, die al in 2008 aan de bel trok over de bijwerkingen en gevaren van de E-sigaret, is het tijd dat landen snel wetgeving gaan laten gelden en optreden tegen de opmars. In 2008 werd er wereldwijd voor 20 miljoen dollar aan elektronische sigaretten verkocht en vorig jaar is dat opgelopen tot 3 miljard dollar.

De WHO schrijft een en ander in documenten die zijn ingezien door de Financial Times. De Europese lidstaten hebben besloten per 2016 de E-sigaret te gaan reguleren en deze onder de medicijn- of tabakswet te laten vallen. Omdat tot die tijd de E-sigaret ook in ons land dus nog vrij verkrijgbaar is en steeds meer jongeren ervoor zwichten, probeert staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) versneld een wet in te voeren die verbiedt om de elektronische sigaret te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar.

Zorgen

Ook is door Van Rijn een vervolgonderzoek ingesteld naar de gevaren van de uitgeademde damp, nadat uit een eerste onderzoek van het RIVM naar voren kwam dat niet zomaar gesteld kan worden dat E-sigaretten veilig zijn. „Er zijn zorgen over de kwaliteit van de E-sigaret met nicotine, de verkoop en de aanprijzing ervan. Nicotine is een verslavend, toxisch en in grote hoeveelheden dodelijk voor volwassenen en kinderen,” laat het RIVM weten.

„Op de verpakking ontbreekt belangrijke informatie over de hoeveelheid nicotine, het juiste gebruik en de gevaren van de E-sigaret. Andere stoffen erin, zoals propyleenglycol en glycerol, kunnen irritatie aan de luchtwegen veroorzaken. Bovendien zijn soms kankerverwekkende stoffen in de E-sigaret vloeistof gevonden, zoals nitrosamines en formaldehyde. Ook is, ondanks claims, niet bewezen dat deze sigaret een geschikt middel is dat kan helpen bij het stoppen met roken,” laat het RIVM weten.

Onder welke regels de E-sigaret ook komt te vallen, het Longfonds wil dat er helderheid komt. „Als het mensen hiermee lukt om minder roken of zelfs te stoppen met roken, verdienen ze daarvoor alle lof”, aldus een woordvoerder. „Regulering kan belangrijke twijfels wegnemen: voorkom dat dit nieuwe product jongeren aanzet tot roken en voorkom dat het een nieuw risico oplevert voor de gezondheid van de consument.”

 

Bron: De Telegraaf

Reacties

reacties