Onrust over levensgevaarlijk thuisgebruik GHB, grensoverschrijdend onderzoek start in Rucphen

0
1545
Experiment met goedkoop middel tegen ghb-verslaving

RUCPHEN – Steeds meer GHB-verslaafden gebruiken de drugs thuis, waarbij de kans op een fatale overdosis veel groter is. Dat zeggen experts van verslavingsinstantie Mainline en het Centrum voor Verslavingsonderzoek. Om uiteindelijk deze trend tegen te kunnen gaan, starten de instituten een groot onderzoek in de regio Rucphen dat wordt uitgebreid naar andere plekken in Nederland en België.

“We starten het onderzoek in Rucphen, omdat dit een van de bekende brandhaarden in Nederland is. Het probleem is daar groot. Dat tonen eerdere onderzoeken aan”, zo zegt Sanne van Gaalen van Mainline.

Gebruikers vinden het normaal om ‘out’ te gaan

Volgens Van Gaalen is thuisgebruik van GHB gevaarlijker dan in bijvoorbeeld een discotheek. De vloeibare drug laat zich moeilijk doseren en gebruikers vinden het heel normaal dat ze ‘out’ gaan en dus in een coma raken. “Als gebruikers in coma raken, is er niemand in de buurt om ze te helpen. Het loopt dan in sommige gevallen verkeerd af.”

Hoe vaak is niet duidelijk, omdat het aantal gebruikers dat komt te overlijden niet apart wordt bijgehouden. Bovendien verdwijnt GHB snel uit het lichaam, waardoor het soms moeilijk is aan te wijzen als doodsoorzaak.

Eerst in gesprek met verslavingszorg

In Rucphen is dinsdag het eerste gesprek tussen de twee onderzoeksinstanties, de wijkagent en de lokale verslavingszorg. De onderzoekers gaan op een later tijdstip voor het eerst in gesprek met bij hen bekende GHB-gebruikers.

De hoop is dat die gebruikers de andere verslaafden die zij kennen in contact brengen met de onderzoekers. “Aan deze groep vragen we ook weer of ze mensen kennen die GHB gebruiken. Via deze sneeuwbaltechniek hopen we de anonieme thuisgebruikers snel in beeld te kunnen brengen en ook het werkgebied te vergroten.”

Interviews in vragenlijsten

Uiteindelijk willen de onderzoekers tweehonderd GHB-verslaafden spreken. Daar hebben ze vijf maanden voor uitgetrokken. De gebruikers krijgen vragenlijsten en bij sommigen nemen de instanties diepte-interviews af. De onderzoekers krijgen steun van de Europese Unie en het Fonds Psychische Gezondheid.

GHB is een populaire drug, omdat het goedkoop en makkelijk thuis is te maken. De doorzichtige vloeistof zorgt na inname voor een vrolijk en ontspannen gevoel. Het is enorm verslavend en afkicken blijkt vaak erg moeilijk. Volgens Van Gaalen valt tweederde van de gebruikers na behandeling terug.

Psychose bij afkicken

In één keer afkicken kan bovendien levensgevaarlijk zijn. Verslaafden kunnen in een psychose raken of in het uiterste geval doodgaan.

In januari werd bekend dat het aantal GHB-gebruikers in West-Brabant de afgelopen jaren explosief is gestegen. In de gemeentes Rucphen, Etten-Leur en Oosterhout is de problematiek het grootst.

Bron: Omroep Brabant

Reacties

reacties