Officieel is alcohol in Marokko niet te koop

0
1484

De Nederlands-Marokkaanse horecaonderneemster Elou Akhiat opende vorige maand in Rotterdam-Noord een wijnbar. Zij kreeg een stortvloed aan dreigmails over haar heen. Sommige Marokkanen vinden dat moslims geen alcohol horen te schenken. Trouw-correspondent Sjoukje Rietbroek zocht uit hoe in Marokko zelf tegen drank wordt aangekeken.

De grote koelkast achter de bar van de club in Rabat zoemt zachtjes. Achter de glazen deur staan flesjes Heineken met de etiketten naar voren in ordelijke rijen. Op strakke, witte planken staan flessen wodka, whisky en andere sterke drank. Een barman steekt een rietje in een robijnrode cocktail voordat hij deze serveert. Bareigenaar Said heeft een dranklicentie, maar toch wil hij niet met zijn echte naam in de krant als hij over alcohol vertelt. “Ik wil mijn vergunning niet kwijtraken.”

Het zegt alles over hoe in Marokko wordt omgegaan met alcohol. Aan de ene kant is het overal te krijgen: in de kroeg, in slijterijen, in supermarkten of onder de toonbank bij kleine buurtwinkeltjes. Voornamelijk met Marokkaanse klanten. Aan de andere kant is het verboden en willen veel winkeliers er niet over praten. “Ik ben moslim. Volgens de wet mag ik geen alcohol aan andere moslims verkopen. Maar kijk”, Said wijst naar zijn bar waar drie Marokkaanse mannen zitten, alle drie met een halve liter bier voor hun neus. “Hier komen vooral Marokkanen.”

Verstopt
Hoewel de autoriteiten in theorie dus zo zijn winkel kunnen sluiten, is hij niet bang dat ze binnenvallen. “Het is een spel en iedereen kent de regels”, legt Said uit. “Zolang wij er niet over praten, kijkt de politie de andere kant op, dat gaat al ruim vijftig jaar zo, sinds de onafhankelijkheid.”

Alcohol heeft inmiddels een belangrijke plek ingenomen in het Marokkaanse leven. Hoewel een bar, net als alcohol, officieel vooral bedoeld is voor westerlingen, is het een plek waar Marokkaanse jongeren elkaar ontmoeten. Voor mensen met minder geld zijn op veel plaatsen dranklokalen verstopt achter gesloten luiken en dichte deuren, want officieel bestaan ze niet. In deze lokalen vloeien goedkoop bier en zelfgestookte dranken rijkelijk.

Vorige maand ging de belasting op alcohol omhoog met 18 euro per hectoliter. De verhoging geldt voor zowel sterke dranken als voor wijn en bier. En dat schoot bij veel Marokkanen in het verkeerde keelgat. Sterke drank zoals whisky wordt vooral verkocht aan Marokkanen met een hoog inkomen. Bier en wijn zijn in Marokko de ‘drank voor de armen’. Zij zijn degenen die het hardst worden geraakt met de verhoging – van de ruim 32 miljoen inwoners moet ruim 20 procent rondkomen van 20 dirham (1,80 euro) per dag. Veel Marokkanen vrezen dat drank steeds meer een eliteproduct wordt.

Kritiek op verkoopbeleid
De Marokkaanse moslims worstelen in verschillende mate met alcoholgebruik. Jongeren kampen vaak met een schuldgevoel. Ze drinken graag een biertje met hun vrienden, maar willen tegelijkertijd een goede moslim zijn. Een groot deel van de moslims keurt het gebruik van, en de handel in alcohol af.

Supermarktketen Marjane kondigde in oktober aan te stoppen met de verkoop van alcohol en haalde direct alle drank uit een groot deel van haar winkels. Een reden wilde het management niet geven, maar volgens een Marokkaanse nieuwssite was er veel kritiek op het verkoopbeleid van de supermarkt.

Gezinnen zouden de winkels, die deel zijn van de koninklijke holding, mijden vanwege de drank in de schappen. De maatregel geldt vooralsnog niet voor alle locaties. In winkels in wijken waar veel buitenlanders wonen, kunnen klanten nog steeds hun drankvoorraad aanvullen.

De controverse in de alcoholhandel dringt door tot in de regering. De belastingverhoging, ondanks een wettelijk verbod op de verkoop tussen moslims, is daar een voorbeeld van. In 2012 leverde de alcohol- en sigarettenhandel de staatskas ruim 80 miljard dirham (71 miljoen euro) aan belastinggeld op.

Terwijl een deel van de politici tegen de verkoop van alcohol is, kwam in december de Marokkaanse minister van toerisme, Lahsen Haddad, in het nieuws. In een interview met de Marokkaanse krant TelQuel zei hij dat hij tegen een alcoholverbod is en dat de wet dubbelzinnig is. “Op een identiteitskaart staat niet of iemand moslim is.”

Marokkaanse wijn
Marokkanen drinken meer alcohol dan melk. Persbureau Reuters onderzocht in oktober het alcoholgebruik in Arabische landen. Daaruit blijkt dat in Marokko in een jaar 131 miljoen liter alcohol werd verkocht. 400 miljoen biertjes, 38 miljoen flessen wijn, 1,5 miljoen flessen whisky en 140.000 flessen champagne.

Daarnaast is Marokko het grootste wijnexportland in de Arabische wereld. In het land wordt ruim 37.000 hectare grond gebruikt voor wijngaarden. De bekendste is Les Celliers de Meknes. Volgens het rapport van Reuters wordt in deze wijngaard aan de rand van Meknes 70 procent van alle Marokkaanse wijnen geproduceerd.

De wijnen zijn officieel niet bedoeld voor de Marokkanen, maar voor de export. Maar ook in dit geval spreken theorie en praktijk elkaar tegen en vindt het grootste deel van de flessen de weg naar de Marokkaanse schappen.

Bron: Trouw

Reacties

reacties