Nieuwe ‘gezonde’ sigaret te koop: ‘Trap niet in dit reclamepraatje’

0
2701

Philip Morris begint morgen met een grote reclamecampagne voor een ‘innovatieve’, ‘minder schadelijke’ sigaret, de IQOS genaamd. Maar wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de sigarettenfabrikant die bewering niet waar kan maken. Artsen en experts waarschuwen.

 

De IQOS is een soort elektronische sigaret waar echte tabak in zit. Het grote verschil met de gewone sigaret is dat die tabak niet wordt verbrand, maar op lagere temperatuur verwarmd. Hij is sinds kort in Nederland verkrijgbaar.

Philip Morris zegt als ultieme doel te hebben de gewone sigaret te vervangen door gezondere alternatieven. De IQOS is een eerste stap. De sigaret bevat volgens eigen onderzoek van het bedrijf 90 procent minder schadelijke stoffen dan een normale sigaret. “Hoewel het gebruik van IQOS niet risicovrij is, wijzen al onze onderzoeken er sterk op dat IQOS een minder schadelijk alternatief is voor rokers die volledig overstappen.”

Net zoveel kankerverwekkende stoffen
“Het zoveelste reclamepraatje van de sigarettenfabrikant die wil dat zijn klanten blijven leven”, zegt Wanda de Kanter, longarts van het Antoni van Leeuwenhoek en beducht tegenstander van de tabaksindustrie. Alle kankerverwekkende stoffen die in de sigaret zitten, zitten hier ook gewoon in, blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek.

Het tweede argument van de bekende longarts: “Of dit alternatief minder kankerverwekkkend is en hoeveel minder dat is, kan de fabrikant onmogelijk nu al weten. Dat weten we pas over twintig jaar. Kanker ontwikkelt zich langzaam. Het grote gevaar van sigaretten werd ook pas twintig jaar na de introductie bekend.”

Ook het Longfonds en het Trimbos-instituut (voor verslavingsonderzoek) waarschuwen dat het nog onbekend is hoe schadelijk de nieuwe sigaret is en dat onderzoek van een sigarettenfabrikant niet betrouwbaar is.

Geen controle van overheid
Trap er niet in, is dus de boodschap. De Kanter: “De verkoop van gewone sigaretten gaat ondertussen gewoon door. Als de sigarettenfabrikanten nou wereldwijd alleen maar vervangende e-sigaretten op de markt zouden brengen en helemaal geen gewone sigaretten meer, dan zou het pas wat voorstellen.”

Er is in Nederland overigens geen controle op nieuwe rookproducten die in de winkels komen te liggen. De fabrikant moet de overheid alleen een half jaar van tevoren op de hoogte stellen.

Andere (on)gezonde alternatieven
De IQOS-sigaret is niet het enige alternatief voor een gewone sigaret. Hoe (on)gezond zijn de andere?

 

1. Elektronische sigaret

In de elektronische sigaret zit geen tabak, zoals in de gewone sigaret en de IQOS-sigaret, maar alleen nicotine, het stofje waar de roker aan verslaafd raakt. De e-sigaret verbrandt niet, maar verdampt vloeistof. Hierdoor komt geen teer en koolstofmonoxide vrij.

Veel rokers die willen stoppen of afbouwen, gaan ‘dampen’. “Een weinig succesvolle manier om te stoppen”, zegt De Kanter. “Dat gaat het beste met gedragstherapie met of zonder nicotinepleisters of andere medicatie. Maar goed, als je voor die tijd twee pakjes per dag rookte en nu een e-sigaret, dan denk ik: dat is alleen maar mooi. Het nadeel is wel dat je nog steeds verslaafd bent aan nicotine en de gewoonte van het roken in stand houdt.”

Een ander nadeel is het gevaar van de e-sigaret voor kinderen. De Kanter weet uit onderzoek dat bij kinderen die e-sigaretten proberen, de kans vier tot vijf keer zo groot is dat ze later gewone sigaretten gaan roken. “Ook maakt het voor kinderen niet uit of hun ouders of andere mensen om hen heen aan een elektronische sigaret zuigen of aan een echte. Je geeft hetzelfde verkeerde voorbeeld.”

 

2. Waterpijp

Dan zijn er nog de waterpijpen, bijvoorbeeld in de shishalounge. De Kanter: “Mensen denken dat het veilig roken is doordat het met water gebeurt. Maar als je in je eentje een uur aan de waterpijp hangt, krijg je een hoeveelheid teer en nicotine binnen die gelijk staat aan één of twee pakjes sigaretten. Als je jong begint met waterpijp roken, kun je nicotineverslaafd raken. De stap naar de sigaret is dan klein.”

 

3. Echt gezond?

Is er dan eigenlijk wel een gezond alternatief voor de sigaret? De Kanter: “Als je geen tabakgerelateerde kanker wil, ga bellen blazen, loop een trap op of mediteer. Een hunkering naar een sigaret duurt maar drie minuten.”

 

Bron: RTLnieuws

Reacties

reacties