‘Incidenteel drugsgebruik te herkennen aan brein’

0
1627
coke uitwerking versnellen
coke uitwerking versnellen

Mensen die incidenteel drugs gebruiken zijn herkenbaar aan een specifiek patroon van hersenactiviteit, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

De hersenen van studenten die af en toe cocaïne of amfetamine gebruiken, vertonen opvallend weinig activiteit in hersengebieden die invloed hebben op zelfcontrole en vooruitdenken.

Die verminderde activiteit is ook terug te zien in hun prestaties tijdens testjes waarbij ze hun impulsiviteit moeten onderdrukken.

De bevinding suggereert dat sommige mensen door de werking van hun hersenen eerder geneigd zijn tot drugsgebruik dan anderen, zo meldt de San Diego School of Medicine.

Muziektoon

De onderzoekers maakten hersenscans van een groot aantal studenten, die deelnamen aan een impulsiviteitstest.

De proefpersonen moesten bij het zien van bepaalde letters op een computerscherm zo snel mogelijk op een knop moesten drukken. Wanneer ze tegelijkertijd ook een muziektoon hoorden, mochten ze echter niet drukken.

Een deel van de proefpersonen had tien tot vijftien keer cocaïne of amfetamine gebruikt, de rest was nooit met drugs in aanraking gekomen.

Sneller

Bij de test bleken de incidentele drugsgebruikers impulsiever te reageren. Ze drukten meestal iets sneller op de knop dan mensen die nooit drugs hadden gebruikt. Maar wanneer ze de muziektoon hoorden, lukte het hen vaak niet om de neiging om op de knop te slaan te onderdrukken.

Hun hersenactiviteit ondersteunde dat beeld van impulsiviteit.

Scan

“We dachten altijd dat drugsverslaafden zich gewoon niet in konden houden, maar dit onderzoek wijst erop dat dit gedrag mogelijk wordt veroorzaakt door een verminderd vermogen in de hersenen om te anticiperen op een situatie en omdat ze minder goed lijken te beseffen wanneer ze moeten stoppen”, verklaart onderzoekster Angela Yu.

Als de onderzoeksresultaten stand houden, is het volgens de wetenschappers in de toekomst misschien mogelijk om met een fMRI-scan te voorspellen of jongeren gevoelig zijn voor een drugsverslaving of niet.

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Reacties

reacties