Het herkennen van een verslaving – Deel 1

0
2570

Een waargebeurd verhaal – waarin om privacy redenen alleen de namen zijn veranderd – over Javier, de vriend van mijn schoonmoeder.

 

Hij moet constant weg en draagt daar de meest uiteenlopende redenen voor aan, is altijd onrustig en druk en houdt zich bezig met dingen die heel willekeurig lijken. Voorbeelden: hij moet even bellen, is vaak iets vergeten (in de auto), moet zijn postvakje checken, gaat vaak naar het toilet enzovoorts. Altijd een excuus om ‘even’ uit de situatie te lopen en een moment voor zichzelf zoeken.”

 

Kennismaken

Een eerste ontmoeting met je (aanstaande) schoonmoeder is sowieso al spannend. Wanneer je, zoals ik, nog maar een maand een relatie hebt met haar dochter is er zelfs sprake van nervositeit. Mijn schoonmoeder Mariska en haar vriend Javier komen helpen met het opknappen van het appartement van mijn vriendin Angela.

 

Ze komen vriendelijk over en er ontstaat gelukkig al snel een ontspannen sfeer. Maar snel genoeg vallen mij een aantal dingen op aan Javier, die al 7 jaar samen is met Mariska; een man van Turkse komaf met een niet alledaagse naam voor een Turk.

 

Hij vertoont gedrag dat ik – door het verleden – direct herken; het gedrag van een verslaafde. Het zijn nog maar prille vermoedens, maar na ervaringen met een jarenlange verslaving bij mezelf en diverse mensen om mij heen, durf ik die aanname al vrij snel te maken.

 

Opvallend gedrag

Javier heeft zich nauwelijks voorgesteld of hij zegt iets te zijn vergeten uit zijn auto en verlaat met deze smoes het appartement om pas na ruim een halfuur terug te keren. Ondertussen zijn wij al begonnen met de voorbereidingen voor de opknapbeurt van het appartement. Eenmaal teruggekomen vraagt Mariska waar hij zo lang is geweest, waarop hij antwoord dat hij eventjes gedag is gaan zeggen tegen een oude bekende die om de hoek een kroeg runt. Dezelfde zin eindigt hij ietwat overenthousiast met: “Waar gaan we beginnen jongens?”

Mariska lijkt zich er verder geen zorgen over te maken, maar ik pik het direct op als een mogelijk signaal van verslaving. Niet zozeer om het incident zelf, maar om de manier waarop hij het vertelt. De vlotte babbel van een verslaafde die zijn leugens probeert te verhullen en zo snel mogelijk door wil gaan naar het volgende onderwerp.

‘Rugklachten’
Het plafond heeft onder meer een nieuwe lik verf nodig en Javier meldt zich als de aangewezen persoon om hierbij te helpen. Maar na amper drie kwartier gooit hij de handdoek alweer in de ring; té veel last van zijn rug.

Attent als Mariska is, neemt ze het van hem over en zegt tegen hem dat hij misschien maar even terug moet gaan naar het cafeetje om de hoek. Dat laat Javier zich geen twee keer zeggen en hij is de deur uit, nog voordat Mariska hem een kus kan geven.

Ruim 2 uur later komt Javier in aangeschoten toestand terug. Ach, probeer ik positief te denken, iedere zichzelf respecterende man houdt er van om zo nu en dan een pilsje te drinken. Moet kunnen toch? Javier gedraagt zich verder niet anders dan een gemiddelde lichtbeschonken heer en hoort voor eventjes weer bij het gezin.

 

De soep blijft staan

Ik bied Javier wat van mijn zelfgemaakte soep aan, maar dat slaat hij af. Voor mij enigszins een belediging aangezien ik een behoorlijke tijd in de keuken heb gestaan om deze maaltijdsoep te vervaardigen.

 

Ik kan niet precies zeggen waarom, maar iets is vreemds aan het feit dat hij mijn soep niet wil eten. Positief blijven maar weer; misschien is het vanwege zijn geloof en is hij bang dat er varkensvlees in zit en ik laat het voor wat het is. “Javier, je moet natuurlijk wel iets eten”, zeg ik, waar Mariska meteen op inhaakt door te opperen dat Javier waarschijnlijk een broodje gaat halen bij de shoarmazaak in de straat.

 

Javier bevestigt dit vermoeden en verlaat kort daarna het appartement voor de derde keer die dag.

 

Niet samenwonen, noch samen eten

Angela vertelt me dat Javier vrijwel nooit mee-eet met het gezin en ik kom er in hetzelfde gesprek achter dat Javier en Mariska ook niet samenwonen. Javier heeft nog twee kinderen uit een vorige relatie en een vader die ziek is waar hij voor moet zorgen.

 

Ik vraag Angela of haar moeder de kinderen van Javier ooit gezien heeft. Haar reactie roept meer vragen dan antwoorden op: Javier wil niet dat Mariska zijn kinderen ziet, omdat zijn kinderen dat te confronterend zullen vinden, alsook vanwege de cultuurverschillen. Mariska is een echte Hollandse en dat maakt ‘dingen’ lastig in de omgang voor Javier en zijn familie van Turkse komaf.

 

Al mijn alarmbellen rinkelen, maar Mariska lijkt goedgelovig te zijn en vertrouwt Javier volkomen, ze is nota bene al 7 jaar met hem samen. We klussen verder aan het appartement en horen weer een tijdje niks van Javier.

 

Metamorfose

Maar wanneer hij na een tijdje terugkomt van de shoarmazaak is het overduidelijk dat hij wederom heeft gedronken. Javier is nu meer dan aangeschoten en laat duidelijk signalen zien van een zwaarbeschonken persoon; sprekend met dubbele tong en zich al zwabberend een weg banend richting het toilet. Hij blijft lang weg en lijkt zich op de wc  te willen verstoppen.

Omdat het appartement klein en gehorig is, krijg ik al vrij snel een vermoeden van wat er zich op het toilet afspeelt. Ik hoor geritsel, gesniffel en gesnuif; allesbehalve geluiden die iemand normaal op het toilet maakt. Ruim 10 minuten gaan voorbij voordat Javier weer tevoorschijn komt.

Hij lijkt een gedaanteverwisseling te hebben ondergaan en een uit de as herrezen Javier stapt vol overtuiging en zelfvertrouwen resoluut de woonkamer binnen. Ineens is Javier niet meer de dronken man van zojuist, maar loopt weer recht, spreekt meer, maar duidelijker en heeft een enorme egoboost gekregen.

 

Uit het niets is bij hem de behoefte ontstaan om iedereen in het gezin vol vertrouwen toe te spreken en eist van mij zelfs dat ik Angela zwanger maak op korte termijn. Hij wil namelijk toch zo graag opa worden en belooft ons daarbij meteen een kinderwagen cadeau te geven!

 

Al mijn twijfels zijn de wereld uit en mijn conclusie is getrokken: Javier zit 100% aan de coke en doet dit al lang tijd gezien zijn vele smoesjes en geheimzinnige gedrag.

 

Na verloop van tijd zal er veel meer aan het licht komen van Javier’s geheime leventje en loopt alles uit op een wáár drama voor Mariska.

 

Meer hierover in deel 2 van dit verhaal.

Reacties

reacties