Gokverslaafd – We gokken niet om het geld

0
3933

Gokverslaafd

Een van de grootste misvattingen over gokverslaafde, is dat we gokken om geld. Gokken voor dat ene grote winstmoment, gaan voor het grote geld, zodat we vrij zijn van de sleur en kunnen gaan en staan waar we willen.

Bloed, zweet en tranen

Weg uit de sleur dat zijn we, maar alleen wanneer we gokken. Als de kogel door de rouletteschaal vliegt, een geluid dat iedere casinogokker uit duizenden herkent. Het geluid van een kaart die de stof van de blackjafel schraapt of het gerinkel van de fruitautomaten.
Dat zijn dé momenten van extase, de ontzettend groot aangetaste leefomgeving, vol met stress, pijn en lijden wordt ineens veel kleiner. De tafel, het spel en extreme concentratie gericht op de volgende uitkomst is het enige waar we aan vastklinken. Alles om ons heen, afgesloten, weg. Het enige probleem voor handen, is de uitkomst van de volgende kaart, de volgende draai van de automaat of op welk nummer het roulettekogeltje valt.

Nietig

De uitkomst is niet belangrijk. We juichen wanneer we winnen, we zijn boos wanneer we verliezen, maar wanneer we winnen gaan we door en wanneer we verliezen stoppen we pas wanneer alles op is. Met de ziel onder de arm, ongeloof dat we wéér verloren hebben. Toch weten we diep van binnen dat dit uiteindelijk het resultaat is. Ook al win je vandaag € 20.000, dan gaan we morgen terug. Een beetje gokker zorgt dat hij van zijn winst de nodige lasten betaald, omdat hij weet dat de rest terug gaat, maar uiteindelijk breekt er een tijd aan dat we niet meer kunnen winnen. Dat we iedere keer alles verliezen en onze rekening diep in het rood staat. Deurwaarders, huurbazen, leningen bij vrienden en familie, het stapelt zich op en we kunnen het niet meer terugwinnen. Niet deze keer, niet meer.

Risico is de heroïne van een gokker

Of het nou een lange periode van ongeluk is of een verandering in speelgedrag, uiteindelijk halen de schulden ons in. Gek genoeg zijn dit de momenten waarop de beloning van het gokken het sterkst aanwezig is. Het maakt niet uit of we nou met € 100 of € 100.000 euro gokken. Iedere euro die je niet mag verliezen, omdat je anders in de problemen komt, maakt de gok des te intenser, spannender. De kans dat je alles kan verliezen met de volgende inzet, geeft de grootste kick. Gokken om één euro, doet ons niets als we er duizend op zak hebben, maar gokken om een euro, als dat betekend dat wanneer we verliezen, vandaag niet kunnen eten, Dat maakt het verschil. Alles op het spel, iedere keer weer all-in.

Beloftes gebroken, mensen bedrogen, afspraken niet nagekomen. Een gigantisch schuldgevoel, dat weg gaat wanneer we gokken, maar zodra we met niets naar buiten lopen, immer zo aanwezig is.

We gokken niet om het geld, we gokken niet om te winnen of verliezen, hoewel een bekend gezegde onder gokkers is dat we spelen om te verliezen, spelen we uiteindelijk voor de kick. Dat het resultaat is dat we verliezen, dat weten we inderdaad allemaal.

Taboe

Gokverslaving is tot op heden nog altijd iets waar amper over gepraat wordt. Het is de taboe onder verslavingen. Dokters verwijzen ons door, zodat we kunnen praten met lotgenoten of een psycholoog, maar uiteindelijk is de realiteit dat er tot op heden geen behandeling is voor gokverslaafde met een slagingspercentage dat op zijn minst gezegd hoopgevend is.

Epidemie

Zelfmoordcijfers onder gokkers zijn hoger dan bij andere verslavingen, een zorgwekkende epidemie, waar weinig over gesproken wordt en geen gehoor naar is. Waar middelen verslavingen erkend worden, daar wordt een gokverslaving gezien als een karakter probleem. Een keuze, in plaats van een pathologisch probleem.

Conclusie

De gokker in ons, komt altijd terug. Misschien niet vandaag, of morgen, misschien zelfs niet binnen een jaar, maar in ons leeft altijd de gokker. De drang kan heel lang op een laag pitje staan, maar plotseling als een tsunami inslaan en ons terugsmijten in de put waar we net uit zijn geklommen.

Je kan een gokker met alles vertrouwen, behalve met geld.
Laat dat nou net hetgeen zijn waarmee men vertrouwen identificeert.

Aan alle gokkers wil ik zeggen: Lever je bankpassen in. Ik zeg passen, want je hebt er waarschijnlijk meerdere. Ook je creditcard(s). Vertel je vrienden dat ze je geen geld meer lenen, en wat je met die paar overige euro’s doet…

Dat weten we toch allemaal…

Reacties

reacties