Gevaarlijke partydrugs op Europese markt

0
2003

Op de Europese drugsmarkt zijn sinds enige tijd partydrugs in omloop die volgens de Europese politieorganisatie Europol zeer gevaarlijk zijn.

Het gaat om een zware xtc-pil en een betrekkelijk nieuw middel, 4-methylaminorex. Gebruik van de drugs heeft al tot dodelijke slachtoffers geleid.

Ook in Nederland heeft het gebruik van de xtc (met een zeer hoge dosering van de werkzame stof MDMA) vermoedelijk doden tot gevolg gehad. In januari werd er in België ook al voor gewaarschuwd.

De 4-methylaminorex kan in combinatie met andere drugs een fatale mix vormen, aldus Europol vrijdag. In 2013 zijn volgens de organisatie in Engeland achttien en in Hongarije acht drugsdoden met gebruik van het middel in verband gebracht.

 

Nederland

Het gevaarlijke goedje dook in 2012 voor het eerst op. Volgens drugsexperts van het Trimbosinstituut heeft het de gebruikersmarkt in Nederland nog niet bereikt. Vermoedelijk zijn er wel een of meerdere partijen door de douane geconfisqueerd.

Gebruik van 4-methylaminorex kan tot een keur aan akelige verschijnselen leiden, meldt Europol, zoals oververhitting, ademhalingsproblemen en hartstilstand. Het middel is er zowel in poeder- als tabletvorm. De pillen hebben diverse logo’s, afmetingen en kleuren. Het middel valt (nog) niet onder de Opiumwet van de EU-landen.

 

Uitschieters

De zware xtc-pillen zijn behalve in Nederland en België ook in Zwitserland en Engeland aangetroffen. Xtc-pillen op de Europese drugsmarkt bevatten doorgaans 60 tot 100 milligram MDMA. Momenteel zijn er ook pillen met 150 tot 200 milligram, met uitschieters naar 240 milligram.

Europol maakt zich hierover extra zorgen, omdat de productie en beschikbaarheid van xtc in Europa toeneemt. Nederland en België zijn in Europa onveranderlijk de belangrijkste producenten van synthetische drugs.

Door: ANP

Reacties

reacties