FDA geeft goedkeuring aan apparaat met antigif naloxon tegen een overdosis opiaten

0
2374
FDA geeft goedkeuring aan apparaat met antigif tegen een overdosis opiaten

Evzio, een draagbare spuit die gesproken instructies geeft, stelt mensen zonder medische kennis in staat om een ​​levensreddende dosis naloxon te kunnen toedienen.

Door het goedkeuren van een nieuw apparaat, waarmee familieleden of verzorgers toestemming krijgen om medicatie toe te dienen teneinde een genomen overdosis te bestrijden, heeft de Food and Drug Administration (FDA) een belangrijke stap gezet in haar poging de epidemie van opioïde drugsdoden te beteugelen.

De FDA is in de Verenigde Staten van Amerika een agentschap van de federale overheid dat de kwaliteit en veiligheid van voedsel, toevoegingen daaraan en medicijnen bewaakt, het betreft hier dus uitsluitend Amerikaanse wetgeving.

Het nieuwe product, genaamd Evzio, is een draagbare automatische spuit die snel een dosis naloxon kan (af)geven. Naloxon wordt al lange tijd gebruikt als tegengif voor opioïde overdoses van drugs zoals heroïne, Vicodin en Oxycontin. Wanneer de spuit geactiveerd is geeft deze gesproken instructies aan de gebruiker en is klein genoeg om in je zak mee te nemen.

De stap – voor – stap instructies maken het voor het eerst mogelijk voor mensen zonder medische achtergrond om de drug te injecteren in iemands spier of onder iemands huid. “Al jaren heeft het ontbreken van een gebruiksvriendelijk toedieningsysteem voor leken het moeilijk gemaakt om naloxon breed beschikbaar te stellen voor een groot publiek. Vooral het mogelijke gebruik ervan in een niet-medische omgeving, waar het vaak het meest dringend nodig is, maakt Evzio een zeer belangrijke innovatie die levens zal gaan redden,” aldus FDA commissaris Margaret A. Hamburg.

Familieleden en verzorgers moeten echter wel van tevoren een recept voor de drug verkrijgen. Een prijs voor het apparaat is nog niet bepaald, maar FDA functionarissen zeiden dat ze zich inzetten om ervoor te zorgen dat opiatengebruikers er toegang tot zullen hebben “ongeacht hun vermogen om te betalen.” Sommige medische experts hebben hun bezorgdheid geuit dat Evzio tot een vals gevoel van veiligheid zou kunnen leiden onder opiatenverslaafden, maar de meeste geloven dat de voordelen veel zwaarder wegen dan de nadelen.

“Dit is een belangrijke mijlpaal voor de miljoenen patiënten die opiaten nemen om bijvoorbeeld pijn op een evenwichtige manier te behandelen door middel van veilig gebruik van opiaten, evenals voor degenen die worstelen met misbruik,” zei Eric Edwards, chief medical officer van Kaleo, de maker van Evzio. “Wat we hebben gerealiseerd is dat overdoses opiaten geen onderscheid maken… We willen ervoor zorgen dat dit product beschikbaar wordt gemaakt voor eenieder die ervan zou kunnen profiteren.”

Ondanks deze goedkeuring, heeft de FDA over het algemeen vaak het verwijt gekregen niet méér te doen om opiatenverslaving te bestrijden. In oktober vorig jaar keurde de FDA de omstreden pijnstiller Zohydro goed, ondanks dat hun eigen adviescommissie tegenstemde. Amerikaanse senatoren Joe Manchino en David Vitter zijn inmiddels een onderzoek naar omkoping gestart nadat een functionaris van de FDA naar verluidt geld accepteerde van farmaceutische bedrijven om een zetel in een adviescommissie van de FDA vergadering te verkrijgen; een woordvoerder van de FDA heeft de beschuldigingen ontkend.

Reacties

reacties