Effecten Tabak

0
1528

Effecten tabak

Nicotine is de werkzame stof in tabak. Nicotine is een stimulerend middel en heeft psychische en lichamelijke effecten. Het behoort tot de alkaloïden, waartoe ook genotmiddelen als cafeïne en cocaïne horen.

Nicotine wordt snel in het bloed opgenomen en zorgt binnen enkele seconden voor een gevoel van ontspanning en verhoogde concentratie.

  • De psychische effecten van nicotine houden 20 minuten aan. In vergelijking met andere verslavende stoffen is “de roes” van nicotine korter en zijn de belonende effecten geringer.
  • In hogere doseringen leidt nicotine tot gevoelens van zenuwachtigheid en anhedonie (het verlies of de vermindering van het vermogen tot plezierbeleving).

De belangrijkste acute lichamelijke effecten van nicotine zijn een verhoging van de hartslag en bloeddruk.

  • De bloeddrukstijging wordt veroorzaakt door het samentrekken (vernauwen) van de kleinere bloedvaten. De gebruiker merkt dit onder andere aan koude handen en voeten. Bij langdurige blootstelling aan tabak treden ook meer permanente beschadigingen op (zoals arteriosclerose).
  • Nicotine heeft een effect op het hormoon insuline, dat een rol speelt in de suikerhuishouding. Het resultaat is een vermindering van de eetlust.
  • De lichamelijke effecten van nicotine houden enkele uren aan.
  • In hoge doseringen leidt nicotine tot misselijkheid en braken.
  • Een dodelijke dosis nicotine voor niet-rokers begint rond 40-65 mg. Voor rokers geldt een hogere fatale dosis, omdat rokers ongevoeliger worden voor de effecten van nicotine. Bij een fatale nicotine overdosering wordt het overlijden veroorzaakt door een verlamming van de ademhalingspieren.

De effecten die een roker ervaart zijn afhankelijk van het gebruikte product (de soort rookwaar), de frequentie van roken, de hoeveelheid en de “gewenning”. Gewenning is het fenomeen dat bij eenzelfde hoeveelheid de oorspronkelijk ervaren effecten niet meer zo sterk optreden.

Reacties

reacties