E-sigaret helpt niet bij het stoppen

0
3105
E-sigaret helpt niet bij het stoppen - HelpIkBenVerslaafd

Gebruikers van de zogeheten e-sigaret stoppen niet vaker met roken dan mensen die dikwijls een gewone peuk opsteken. Dat schrijven onderzoekers uit Amerika in het tijdschrift JAMA.

De elektronische sigaretten worden aangeprijst als stopmiddel, maar bewijs daarvoor ontbrak eigenlijk altijd. Dit nieuwe onderzoek is zelfs extra bewijs dat het tegendeel waar is, stellen de onderzoekers van de University of California in San Francisco. Het is pas de tweede keer dat er naar het langetermijneffect van e-peuken gekeken is. Daarvoor moesten de 949 deelnemers, allen rokers, allemaal aangeven hoeveel ze rookten en of er überhaupt een intentie was om te stoppe.

Toen dezelfde vragen een jaar later werden gesteld bleken de elektrische rokers niet minder te zijn gaan roken of gestopt te zijn. Van de slechts 88 e-sigarettenrokers waren er uiteindelijk 9 gestopt, evenveel als het aantal stoppers onder de gewone rokers. Een andere opvallende uitkomst uit het onderzoek was dat e-rokers na het wakker worden eerder gaan roken dan normale rokers.

Longarts Wande de Kanter zegt in de Volkskrant niet verbaasd te zijn over de resultaten. “Als die e-sigaret al wat doet, is het effect heel klein. stoppen met roken zijn veel effectievere methoden.”

Bron: Spitsnieuws

Reacties

reacties