Drugsgebruiker in verkeer wordt aangepakt

0
1515
Drugsgebruiker in verkeer wordt aangepakt

Automobilisten, motorrijders en bromfietsers die drugs hebben gebruikt en daardoor een gevaar vormen op de weg, worden voortaan aangepakt.

Dat geldt met name voor mensen die onder invloed zijn van meerdere drugs of drugs samen met alcohol hebben ingenomen.

In de Tweede Kamer is ruime steun voor een wetsvoorstel hiertoe van de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Schultz van Haegen (Infrastructuur), zo bleek dinsdagavond tijdens een debat. Uitgangspunt is de verkeersveiligheid. Overtreders riskeren een boete of kunnen hun rijbevoegdheid kwijtraken.

De politie kan het drugsgebruik opsporen via een speekseltest, waarna een bloedtest wordt afgenomen en voor justitie het echte bewijsmiddel wordt. Opstelten streeft naar invoering van de nieuwe wet per 1 juli 2015.

Eerst moet de Eerste Kamer nog instemmen en bovendien moeten de speekseltest en de benodigde ict-systemen nog aangepast worden, zei Opstelten. De test moet betrouwbaarder worden en ook ghb kan niet opgespoord worden.

Verfijnd

Drugsgebruik in het verkeer was al strafbaar maar de opsporing en bestraffing wordt verfijnd doordat bepaalde waarden worden ingevoerd, zoals ook bij alcohol gelden. Voor een gecombineerd gebruik geldt een nullimiet, wat inhoudt dat de laagst meetbare waarde al voldoende is voor vervolging.

Sommige partijen zoals CDA en PVV wilden dat ook voor enkelvoudig drugsgebruik een nullimiet zou gelden. Maar volgens Opstelten is dat disproportioneel.

Bron: ANP

Reacties

reacties