Darmflora speelt rol bij ontstaan alcohollever

0
1572
Een overmatige consumptie van alcohol doet schadelijke bacteriën floreren in de darmen. Die bacteriën zijn mede-oorzaak van de leverontstekingen waar alcoholisten vaak last van krijgen.

Een overmatige consumptie van alcohol doet schadelijke bacteriën floreren in de darmen. Die bacteriën zijn mede-oorzaak van de leverontstekingen waar alcoholisten vaak last van krijgen.

Die conclusie presenteerden Franse onderzoekers deze week op het InternationalLiver congress in Londen.

Alcohol is een gifstof die grotendeels in de lever wordt afgebroken. Wie veel alcohol consumeert, beschadigt daarmee zijn lever, maar de mate waarin die beschadigd raakt, hangt niet rechtstreeks samen met de consumptie.

Er spelen dus meer factoren mee, en een daarvan lijken de bacteriën in de darmen te zijn.

Muizen

De Fransen baseren deze conclusie op experimenten met bacterievrije muizen. De helft van deze muizen kreeg de darmflora van alcoholisten met leverontsteking, de andere helft van alcoholisten met een goed functionerende lever. Alle muizen werden vervolgens op eenalcoholdieet gezet.

De muizen met bacteriën afkomstig van de leverontstekingpatiëntenontwikkelden dezelfde symptomen als hun donoren, de andere muizen hadden daar duidelijk minder last van.

De leverontstekingmuizen hadden ook een meer aangetastdarmslijmvlies. Alcohol vormt een brandstof voor darmbacteriën die meer ontstekingen opwekken die het slijmvlies aantasten.

Onbekend

Het darmslijmvlies beschermt normaal gesproken de darmwand tegen schadelijke bacteriën. Raakt dit slijmvlies aangetast, dan kunnen er meer bacteriën en van hen afkomstige producten in het lichaam verzeild raken, die de lever weer onschadelijk moet maken. De lever raakt daarbij zelf blootgesteld aan deze molecule, hetgeen de leverontsteking zou verklaren.

Waarom de ene alcoholist deze klachten wel ontwikkelt en de andere niet, is nog onbekend.Waarschijnlijk spelen aanleg, voeding en andere factoren die met de levensstijl te maken hebben een rol.

Door: NU.nl/Jop de Vrieze

Reacties

reacties