Vicieuze cirkels met de kater als doorbrekend middel

0
1579

De kater; het resultaat van een bacchanaal, de spijker in je kop na een drinkgelag. Of het nu een geweldig leuke avond was, eindigde in oeverloos gediscussieer of, erger nog, ruzie, of dat je het einde van de zuippartij je niet eens meer kunt herinneren, de drank vloeide hoe dan ook rijkelijk.

De kater begint al tijdens het slapen ná het slempen. Een onrustige slaap, vol met verwarde gedachtes of dromen. Vaak een combinatie van beide. Er is namelijk geen sprake van diepe, rustgevende slaap. Het regelmatig wakker worden met hartkloppingen draagt bij aan de onrust (de hartspier moet veel meer werk verzetten om de alcohol uit je lichaam te elimineren, uit je bloed, beter gezegd). Maar is het alleen maar lichamelijk, die hevigere, verhoogde hartslag of verergert de onrustige geest de slagkracht? Ik denk het laatste.

De extreem droge mond is een ander verschijnsel dat ervoor zorgt dat je herhaaldelijk wakker wordt, snakkend naar een pul water. Je tong als schuurpapier, als een droog leren schoenzool in je smoel. Opgedroogd slijm wat je uit alle hoeken en gaten moet zien los te schrapen, de geur en smaak van rottend vlees walmt vanuit je mond je neus in.

De manier waarop je wakker wordt uit je coma, zó verward, flarden realiteit en waanbeelden worden afgewisseld. Blijven liggen heeft geen zin meer, de onrust verhevigt per minuut. Aangezet door drank, door schuldgevoel, door je innerlijke criticus; je moet eruit.

Een door drank veroorzaakte koppijn wordt almaar heviger, bezoek waar je niet op zit te wachten. Knock knock, het komt binnen mét kloppen en gaat voorlopig niet weg. Energie niveaus zijn verdwenen, alles is een opgave en juist je psyche slaat op hol, legt extra druk op het ellendig gevoel; je bent een nietsnut en hebt nog zoveel te doen. Maar het ís bijna niet te doen, zo slecht, futloos en negatief is het sentiment.

Eigenlijk, begin je te denken, helpt maar een ding: een alcoholische versnapering.

Om de kater letterlijk weg te spoelen, door te spoelen, door te trekken, door de vicieuze cirkel. Maar kenmerkend van een vicieuze cirkel is juist de neerwaartse spiraal; een vooraf bepaald spel tussen oorzaak en gevolg, waardoor men telkens terugkeert naar de situatie die men juist wilde verlaten…

De slaap zal de volgende avond niet snel komen, ondanks het gevoel van brakke oververmoeidheid. Weer noem ik hier specifiek de mentale ‘kracht’, de door alcohol aangejaagde, onrustige geest die er mede voor zorgt dat de slaap niet gevat gaat worden. In ieder geval geen slaap met diepe rust. Je lijkt weer meer drank nodig te hebben om het comateuze stadium te bereiken en iets van slaap mee te pikken.

De cirkel is rond maar zal spoedig geopend moeten worden, het vicieuze doorbroken moeten worden. Als dat lukt, voel je je een week later al weer zo goed, trots wellicht ook, weer iets overwonnen. Totdat de drang naar alcohol zich, wel of niet ingegeven door een bepalend incident, weer een keer aandient, dagen, weken of maanden later. Dan wordt de pen weer op papier gezet om de zoveelste cirkel te tekenen. Vicieus. Jouw handschrift. Om spoedig daarna weer doorbroken gewenst te worden.

Een grote vicieuze cirkel van kleine vicieuze cirkels.
Door: Mlungu

Reacties

reacties