‘Accijnsopbrengsten tabak met ruim 30 miljoen euro gedaald’

0
1224

‘Accijnsopbrengsten tabak met ruim 30 miljoen euro gedaald’

Accijnzen op tabak hebben de schatkist vorig jaar 32,7 miljoen euro minder opgeleverd dan een jaar eerder. Dat stellen tabaksbrancheorganisaties NSO en TZN maandag.

Volgens een rapport van de verenigingen daalden de inkomsten, ondanks de accijnsverhoging van 35 eurocent op een pakje sigaretten en 60 eurocent op shag. Daarom moeten accijnzen in de EU worden geregeld, zegt de sector.

De accijnsverhoging van begin dit jaar gingen volgens NSO en TZN gepaard met ‘weglekeffecten’, waarbij rokers goedkoper rookwaar in Duitsland en België kochten.

“Op dit moment stroomt te veel geld naar buurlanden, waar sigaretten aanzienlijk goedkoper zijn. We zijn over het punt heen dat verhogingen nog geld binnenbrengen voor de staat”, stelt een woordvoerder tegen NU.nl.

Volgens de tabaksverenigingen worden er in België meer rookwaren verkocht dan in Nederland, terwijl Nederland veel meer inwoners heeft.

In 2013 verkochten Nederlandse winkeliers 13 procent minder sigaretten en 10 procent minder shag, terwijl het aantal rokers ‘waarschijnlijk maar licht is gedaald’, zeggen de organisaties.

 

Meerdere oorzaken

Volgens het ministerie van Financiën zijn de tegenvallende opbrengsten in de tabaksector niet alleen te wijten aan het verhogen van de accijnzen.

“Andere oorzaken zoals een verschuiving van sigaretten naar shag, achterblijvende consumptie en extra voorraadvorming vlak voor de verhoging spelen ook een rol”, aldus een woordvoerder.

Dat Nederlanders hun rookwaren over de grens halen zou volgens het ministerie tijdelijk van aard kunnen zijn. “Dit op basis van ervaring uit het verleden waarbij sprake was van forse tariefsverhogingen.”

Een nieuwe verhoging van 9 eurocent per pakje sigaretten was oorspronkelijk gepland voor begin 2014, maar werd uitgesteld tot 1 januari 2015. Het kabinet hoopte dat de verkoop van tabak in Nederland door die beslissing wat zou aantrekken.

Door: Novum/NU.nl

Reacties

reacties