Navigation

Tabak


Laatste nieuws

 • Nieuwe ontdekking van nicotine-effecten op brein levert meer inzicht in rookverslaving

  Hoe beter we weten welke uitwerking nicotine op onze hersencellen heeft, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling van een rook- en nicotineverslaving.

   

  Een groep onderzoekers aan de universiteit van de staat Kentucky in Amerika heeft aangetoond dat door nicotine veranderingen in de hersenstructuur plaatsvinden. Deze veranderingen kunnen helpen om een beter inzicht te geven in therapeutische behandelingen voor nicotineverslaving in de toekomst. Het onderzoek spitste zich toe op ‘het gedrag’ van nicotinereceptoren in het brein, waarbij naar voren kwam dat nicotine veel ingrijpendere effecten heeft op de hersenen dan tot nu toe werd gedacht.

  Niet alleen verandert nicotine de manier waarop nicotinereceptoren in het brein worden gegroepeerd, ook het aantal nicotinereceptoren neemt toe. Die beide reacties beïnvloeden vervolgens weer de manier waarop nicotine wordt opgenomen door de receptoren.

  Frank Mooshi, die afstudeerde in Chemie aan de Universiteit van Kentucky, legt uit: “Wij hebben met ons onderzoek aangetoond dat nicotine de verhouding verandert van nicotinereceptoren in het endoplasmatisch reticulum in de hersenstructuur.” Dat laatste is een duur woord voor het netwerk van membranen dat gelegen is in een cel en dat – onder meer – een complex van belangrijke eiwitten herbergt.

  Hoewel de bevindingen van het onderzoek uitgelegd kunnen worden als bewijs voor een veel verslavender werking van nicotine dan werd aangenomen bieden de resultaten hoop voor de toekomst. Volgens Moonschi kunnen de inzichten in de effecten van nicotine op het brein wel eens een hele belangrijke stap zijn voor  behandelmethoden en -therapieën tegen nicotineverslaving in de toekomst.

 • ‘NVWA past regels e-sigaretten fout toe’

  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) baseert zich op oude regels of op verkeerde cijfers wanneer ze zegt dat etiketten op navulverpakkingen van elektronische sigaretten onvolledig zijn.

  Dat stelt brancheorganisatie Elektronische Sigaretten Bond Nederland (Esigbond) woensdag.

  De organisatie reageert hiermee op de aantijging van de NVWA van dinsdag dat op 7 van de 10 navulverpakkingen van de e-sigaret niet duidelijk vermeld staat dat het goedje giftig is.

  Volgens de brancheorganisatie hoeft pas een gevarensymbool te worden geplaatst bij nicotineconcentraties die 10 keer hoger zijn. De NVWA gaat uit van een oude richtlijn, zegt de organisatie. Daar is de NVWA zelf het dan weer niet mee eens. Die zegt te handhaven op basis van de geldende richtlijnen.

  ”De Esigbond kijkt niet naar alle relevante onderzoeken”, aldus een woordvoerder. ”De NVWA blijft erbij dat, op basis van al het beschikbare toxicologische onderzoek, het gevaarsymbool wel nodig is.”

  Door: ANP