Navigation

Drugs


Laatste nieuws

 • Cocaïneproductie in Colombia stijgt tot hoogste niveau in 20 jaar

  Cocaïneproductie in Colombia stijgt tot hoogste niveau in 20 jaar

  De cultivatie van de cocaplant in Colombia, die gebruikt wordt voor het maken van cocaïne, is vorig jaar met 18% gestegen in vergelijking met 2015. Daarmee beslaat de totale oppervlakte van cocaplantages maar liefst 188.000 hectare grond. Dat staat gelijk aan 282.000 voetbalvelden en is qua oppervlakte groter dan de provincie Utrecht met ‘slechts’ 144.900 hectare.

  Vredesakkoord

  De stijging van de cocaplant treft Colombia op het moment dat de regering een fragiel vredesakkoord is begonnen met de grootste rebellengroepering van het land met als doel: een halt toeroepen aan de productie van cocaïne en over te gaan tot het verbouwen van legale gewassen.

  Volgens bronnen van de Amerikaanse overheid heeft dit echter ook averechtse effecten, omdat veel boeren nu overgaan op het verbouwen van de cocaplant, zodat zij later subsidies zullen ontvangen wanneer zij met het overheidsakkoord instemmen om geen cocaplanten meer te verbouwen.

  ‘Fumigation’

  De stijgende cocaproductie is mede te danken aan de stop van het door de lucht bestrijden van cocagewassen met verdelgingsmiddelen. Sinds 2013 wordt er in Colombia geen gebruik meer gemaakt van deze zogeheten ‘fumigation’ technieken, waarbij vanuit kleine sproeivliegtuigen bestrijdingsmiddelen over cocavelden worden verspreid, die schadelijk zijn voor de cocaplanten. De redenen voor het stopzetten zijn ingegeven door vermoedelijke gezondheidsproblemen die de verdelgingsmiddelen kunnen veroorzaken. Dit is een klap voor de Colombiaanse regering die op deze manier al meer dan 20 jaar probeert cocaplantages te bestrijden.

  Explosieve groei

  Toen het door de V.S. gesteunde anti-narcotica-initiatief van start ging in 1999, telde Colombia 123.000 hectare aan met cocaplanten bebouwde grond. Ongeveer een derde minder dan afgelopen jaar. Dat cijfer steeg in 2001 tot een hoogte van 170.000 hectare, maar nam de jaren daarop gestaag af. De grootste toename in de afgelopen 20 jaar – met een stijging van bijna 42% – gebeurde in 2015, maar op geen enkel moment sinds 1994 is de verbouwing van de cocaplant zo hoog geweest als nu.

  Trump

  De benoeming van de Amerikaanse president Trump heeft ook geen goede gevolgen gehad in de strijd tegen de cocaïnehandel na zijn voorstel om de buitenlandse hulp aan Colombia met 37% in te korten. Dat zou betekenen dat de Colombiaanse anti-narcoticabrigades er meer en meer alleen voor komen te staan en slaat een deuk in het toch al beurse moraal van de Colombiaanse regering.

  Desperatie

  In een poging om boeren te overtuigen om het kweken van cocaplanten te stoppen, reizen talloze ambtenaren en leiders van de ‘Revolutionary Armed Forces´ stad en land af om hun betoog te doen. Helaas is in veel gevallen de armoede van de gezinnen dusdanig groot, dat die hen dwingt tot het verbouwen van de cocaplanten. Dat levert jaarlijks in ieder geval zo´n 1.000 euro op, wat gelijk staat aan 2 maandinkomens van de gemiddelde Colombiaan. Qua koopkracht is dat bedrag voor de boeren echter veel hoger, aangezien het leven in de afgelegen gebieden een stuk goedkoper is.

  Terug aan de top

  Met de recente productiestijging in cocaïne staat Colombia wederom bovenaan als land dat de meeste cocaplanten verbouwt, een koppositie die het land in 2013 nog overdroeg aan Peru. Een ´voordeel´ van de cocateelt in Colombia ten opzichte van omringende landen, is dat cocaplanten in Colombia tot wel zes keer per jaar geoogst kunnen worden. In landen als Bolivia en Peru slechts drie keer. Daarnaast is smokkelen vanuit Colombia – mede door de nabije ligging – naar de V.S. een stuk eenvoudiger en voordeliger, waardoor Colombia geliefd blijft bij de drugskartels.

  Conclusie

  Ondanks dat we de beruchte don pablo escobar alleen nog van tv en andere media kennen, leeft zijn geest nog steeds voort in het hart van vele Colombianen. Hij was de slang waarvan de kop werd afgehakt, maar waar twee nieuwe hoofden terug voor in de plaats zijn gekomen.

  Toch is de cocaïnehandel sterk veranderd sinds de val van Escobar. Colombia is al lang niet meer de alleenheerser op het wereldtoneel en heeft plaats moeten maken voor andere Zuid-Amerikaanse concurrenten. Waar vroeger Colombia een marktaandeel had van 80% van alle cocaïne die wereldwijd werd geconsumeerd, is daarvan hedendaags flink op ingeleverd aan grootaandeelhouders als Peru – net onder Colombia in de ranglijst van cocaïneproductie – en Bolivia, dat inmiddels meer dan een derde van Colombia´s productiehoeveelheden fabriceert.

  Dit alles zorgt er voor dat het cocaïneprobleem voorlopig nog lang niet is en er zelfs sprake is van een nieuwe opmars. Terwijl overheid en milities fragiele allianties proberen te smeden, in plaats van vuur met vuur de bestrijden, leeft de bevolking nog immer onder het juk van drugskartels, daarmee verbonden criminaliteit – zowel vanuit de kartels als onder de bevolking zelf – en corruptie binnen de overheid.

 • Vraag naar verslavingszorg opnieuw gedaald

  Ongeveer 65.000 mensen zochten vorig jaar hulp bij een instelling voor verslavingszorg, 7 procent minder dan in 2014. Daarmee zet de dalende trend, die in 2011 werd ingezet, door.

  Dat meldt de stichting Informatievoorziening Zorg (IVZ) donderdag, op basis van cijfers van reguliere instellingen voor verslavingszorg.

  Driekwart van de verslaafden die hulp krijgen van instellingen, zijn mannen. Verreweg de meeste hulpvragen, zo’n 30.000, gingen over problematisch alcoholgebruik. Daarna volgden problemen met cannabis (11.000).

  Het aantal heroïneverslaafden dat aanklopte bij een kliniek daalde tot 9000. Tien jaar geleden waren dat er nog 13.500. De gemiddelde leeftijd van heroïnegebruikers ligt inmiddels op 48 jaar. Een op de vier is ouder dan 55 jaar. Twee derde van deze gebruikers kampt met meerdere verslavingen.

 • Drugsgebruiker in verkeer wordt aangepakt

  Automobilisten, motorrijders en bromfietsers die drugs hebben gebruikt en daardoor een gevaar vormen op de weg, worden voortaan aangepakt.

  Dat geldt met name voor mensen die onder invloed zijn van meerdere drugs of drugs samen met alcohol hebben ingenomen.

  In de Tweede Kamer is ruime steun voor een wetsvoorstel hiertoe van de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Schultz van Haegen (Infrastructuur), zo bleek dinsdagavond tijdens een debat. Uitgangspunt is de verkeersveiligheid. Overtreders riskeren een boete of kunnen hun rijbevoegdheid kwijtraken.

  De politie kan het drugsgebruik opsporen via een speekseltest, waarna een bloedtest wordt afgenomen en voor justitie het echte bewijsmiddel wordt. Opstelten streeft naar invoering van de nieuwe wet per 1 juli 2015.

  Eerst moet de Eerste Kamer nog instemmen en bovendien moeten de speekseltest en de benodigde ict-systemen nog aangepast worden, zei Opstelten. De test moet betrouwbaarder worden en ook ghb kan niet opgespoord worden.

  Verfijnd

  Drugsgebruik in het verkeer was al strafbaar maar de opsporing en bestraffing wordt verfijnd doordat bepaalde waarden worden ingevoerd, zoals ook bij alcohol gelden. Voor een gecombineerd gebruik geldt een nullimiet, wat inhoudt dat de laagst meetbare waarde al voldoende is voor vervolging.

  Sommige partijen zoals CDA en PVV wilden dat ook voor enkelvoudig drugsgebruik een nullimiet zou gelden. Maar volgens Opstelten is dat disproportioneel.

  Bron: ANP

 • Lijken afgevoerd uit drugslab bij Carcleaning aan Nijverheidsstraat Uden

  UDEN – De twee dode lichamen die maandag werden gevonden in een drugslaboratorium aan de Nijverheidsstraat in Uden zijn in de nacht van maandag op dinsdag overgebracht naar het mortuarium. Het sporenonderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ging maandagnacht verder.

  Vaten met liters chemicaliën voor de productie van drugs werden afgevoerd.

  De identiteit van de slachtoffers is nog onbekend. De politie meldde maandag dat het gaat om een ‘middelgroot drugslab’ in het pand van D.A.C. Carcleaning. In het gebouw werden honderden liters chemicaliën voor de productie van drugs aangetroffen.

  Doodsoorzaak onbekend
  De omgeving werd afgezet met zwarte doeken. In eerste instantie werd gemeld dat het om het bedrijf Mini Opslag ging, maar de vondst werd gedaan bij D.A.C. Carcleaning. Dat bedrijf is onderdeel van een groter pand waarin meerdere bedrijven zijn gevestigd.

  De doodsoorzaak is nog niet bekend. Mogelijk hebben de mannen giftige stoffen ingeademd, maar de politie kon dit niet bevestigen. Later deze week moet er meer duidelijkheid komen. De twee personen zijn sowieso niet door brand of door een ontploffing omgekomen.

  Lugubere vondst
  De eigenaar van Mini Opslag, Mark van Dijck, deed de lugubere vondst nadat de eigenaar van D.A.C. Carcleaning zijn eigen pand niet meer in kon. Hij heeft het pand sinds enkele weken onderverhuurd. “In het pand vond ik een dode persoon die met een gasmasker op tegen de muur aan lag”, aldus Van Dijck.

  Volgens een politiewoordvoerder werden de omliggende bedrijven uit voorzorg ontruimd. Er zouden ongeveer tien mensen werken. Om het bedrijfspand ook van bovenaf te kunnen inspecteren, is een hoogwerker gebruikt. Een politiehelikopter cirkelde boven het industrieterrein om opnames te maken.

   

  Bron: Omroep Brabant

 • Jongeren D66 willen gratis xtc-pillen uitdelen

  De jongerenafdeling van D66 (Jonge Democraten) is van plan om de komende tijd gratis xtc-pillen uit te delen in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Met deze actie wil D66 bepleiten dat xtc beter uit de illegaliteit gehaald kan worden. Vaak zijn drugs die in het uitgaanscircuit worden gekocht vervuild, wat grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengt

  Het gebruik van XTC is een gezondheidsprobleem volgens de JD. De herkomst en de ingrediënten van de pillen zijn niet bekend; dit maakt de risico’s van het gebruik onaanvaardbaar groot.Op koningsnacht, Koningsdag en tijdens het gehele festivalseizoen worden er op grote schaal door jongeren xtc en andere partydrugs gebruikt, staat te lezen in de verklaring.  ‘Met het huidige Nederlandse drugsbeleid zorgt dit gebruik voor gevaarlijke situaties’, schrijft de JD. ‘Ongelukken met dodelijke afloop komen ieder jaar weer voor.’In de verklaring staat verder dat ‘de productie en het gebruik van XTC uit de illegaliteit gehaald moeten worden en vervolgens streng gereguleerd worden. Een ontmoedigingsbeleid, hogere kwaliteitseisen en gedegen voorlichting moeten het aantal drugsdoden sterk omlaag brengen. Met de opbrengsten uit accijnzen, zoals die ook voor tabak en alcohol gelden, moeten de kosten hiervoor dekken en tellen verder op bij de algehele belastinginkomsten van de staat.’

  Bron: AD

 • Colorado krijgt marihuana-automaat

  Drie maanden na legalisering van marihuana komt er in de Amerikaanse staat Colorado een wietautomaat. Het is volgens plaatselijke media de eerste ter wereld.

  De automaat geeft voorlopig alleen wiet aan mensen die de marihuana voor medische doeleinden gebruiken. Daarvoor moeten ze zich voor de automaat identificeren.

  Die is uitgerust met sensors en camera’s, zei automatenfabrikant Stephen Shearin tegen Amerikaanse media.

  De eerste moet binnenkort in een apotheek in een plaatsje in de buurt van Denver in gebruik worden genomen.

  Bron: ANP

 • Weinig controle op gebruik verslavende slaapmiddelen

  Huisartsen en apothekers controleren het gebruik van verslavende slaapmiddelen nauwelijks. Bij 70 procent van de gebruikers vraagt de arts of apotheker nooit naar het gebruik van slaapmiddelen.

  Dat blijkt uit een enquête van TROS Radar.

  Het televisie programma ondervroeg 16.000 gebruikers van slaapmedicatie. Ruim de helft van de ondervraagden kan niet zelf stoppen met de medicatie of twijfelt over het stoppen.

  Bij 80 procent van de respondenten heeft de arts of apotheker nooit voorgesteld om te stoppen met de medicatie, ook niet bij langdurig gebruik.

  Meer dan de helft van de gebruikers slikt de slaapmiddelen langer dan twee jaar. Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat de medicatie langer dan twee weken effectief is.

  Slaapmiddelen (benzodiazepines) zijn net zo verslavend als heroïne, maar daar zijn de gebruikers zich niet altijd van bewust. Ruim een derde van de ondervraagden is nooit gewezen op de verslavingsgevoeligheid van benzodiazepines.

  Bron: NU.nl

 • FDA geeft goedkeuring aan apparaat met antigif naloxon tegen een overdosis opiaten

  Evzio, een draagbare spuit die gesproken instructies geeft, stelt mensen zonder medische kennis in staat om een ​​levensreddende dosis naloxon te kunnen toedienen.

  Door het goedkeuren van een nieuw apparaat, waarmee familieleden of verzorgers toestemming krijgen om medicatie toe te dienen teneinde een genomen overdosis te bestrijden, heeft de Food and Drug Administration (FDA) een belangrijke stap gezet in haar poging de epidemie van opioïde drugsdoden te beteugelen.

  De FDA is in de Verenigde Staten van Amerika een agentschap van de federale overheid dat de kwaliteit en veiligheid van voedsel, toevoegingen daaraan en medicijnen bewaakt, het betreft hier dus uitsluitend Amerikaanse wetgeving.

  Het nieuwe product, genaamd Evzio, is een draagbare automatische spuit die snel een dosis naloxon kan (af)geven. Naloxon wordt al lange tijd gebruikt als tegengif voor opioïde overdoses van drugs zoals heroïne, Vicodin en Oxycontin. Wanneer de spuit geactiveerd is geeft deze gesproken instructies aan de gebruiker en is klein genoeg om in je zak mee te nemen.

  De stap – voor – stap instructies maken het voor het eerst mogelijk voor mensen zonder medische achtergrond om de drug te injecteren in iemands spier of onder iemands huid. “Al jaren heeft het ontbreken van een gebruiksvriendelijk toedieningsysteem voor leken het moeilijk gemaakt om naloxon breed beschikbaar te stellen voor een groot publiek. Vooral het mogelijke gebruik ervan in een niet-medische omgeving, waar het vaak het meest dringend nodig is, maakt Evzio een zeer belangrijke innovatie die levens zal gaan redden,” aldus FDA commissaris Margaret A. Hamburg.

  Familieleden en verzorgers moeten echter wel van tevoren een recept voor de drug verkrijgen. Een prijs voor het apparaat is nog niet bepaald, maar FDA functionarissen zeiden dat ze zich inzetten om ervoor te zorgen dat opiatengebruikers er toegang tot zullen hebben “ongeacht hun vermogen om te betalen.” Sommige medische experts hebben hun bezorgdheid geuit dat Evzio tot een vals gevoel van veiligheid zou kunnen leiden onder opiatenverslaafden, maar de meeste geloven dat de voordelen veel zwaarder wegen dan de nadelen.

  “Dit is een belangrijke mijlpaal voor de miljoenen patiënten die opiaten nemen om bijvoorbeeld pijn op een evenwichtige manier te behandelen door middel van veilig gebruik van opiaten, evenals voor degenen die worstelen met misbruik,” zei Eric Edwards, chief medical officer van Kaleo, de maker van Evzio. “Wat we hebben gerealiseerd is dat overdoses opiaten geen onderscheid maken… We willen ervoor zorgen dat dit product beschikbaar wordt gemaakt voor eenieder die ervan zou kunnen profiteren.”

  Ondanks deze goedkeuring, heeft de FDA over het algemeen vaak het verwijt gekregen niet méér te doen om opiatenverslaving te bestrijden. In oktober vorig jaar keurde de FDA de omstreden pijnstiller Zohydro goed, ondanks dat hun eigen adviescommissie tegenstemde. Amerikaanse senatoren Joe Manchino en David Vitter zijn inmiddels een onderzoek naar omkoping gestart nadat een functionaris van de FDA naar verluidt geld accepteerde van farmaceutische bedrijven om een zetel in een adviescommissie van de FDA vergadering te verkrijgen; een woordvoerder van de FDA heeft de beschuldigingen ontkend.

 • Experiment met goedkoop middel tegen ghb-verslaving

  De Nijmeegse Radboud Universiteit gaat experimenteren met een nieuw middel tegen ghb-verslaving: baclofen.

  Dat schrijft de Volkskrant maandag. De ‘wonderpil’ werd beroemd toen een Franse cardioloog claimde zichzelf ermee te hebben genezen van een alcoholverslaving.

  Baclofen is een spierverslapper die normaal wordt gebruikt bij spasticiteit en multiple sclerose. Het middel wordt de komende tijd op ongeveer tachtig ghb-verslaafden getest. Bij individuele ghb-verslaafde patiënten heeft het middel volgens hoogleraar verslavingszorg Cor de Jong al succes gehad.

  Het middel strijdt tegen de signalen die de drugs aan het brein geven, waardoor de zucht naar de drugs afnemen. Tot nu toe werd baclofen ingezet bij alcoholisten. Het medicijn is goedkoop omdat het patent is verlopen.

  Bron: NU.nl

 • Onrust over levensgevaarlijk thuisgebruik GHB, grensoverschrijdend onderzoek start in Rucphen

  RUCPHEN – Steeds meer GHB-verslaafden gebruiken de drugs thuis, waarbij de kans op een fatale overdosis veel groter is. Dat zeggen experts van verslavingsinstantie Mainline en het Centrum voor Verslavingsonderzoek. Om uiteindelijk deze trend tegen te kunnen gaan, starten de instituten een groot onderzoek in de regio Rucphen dat wordt uitgebreid naar andere plekken in Nederland en België.

  “We starten het onderzoek in Rucphen, omdat dit een van de bekende brandhaarden in Nederland is. Het probleem is daar groot. Dat tonen eerdere onderzoeken aan”, zo zegt Sanne van Gaalen van Mainline.

  Gebruikers vinden het normaal om ‘out’ te gaan

  Volgens Van Gaalen is thuisgebruik van GHB gevaarlijker dan in bijvoorbeeld een discotheek. De vloeibare drug laat zich moeilijk doseren en gebruikers vinden het heel normaal dat ze ‘out’ gaan en dus in een coma raken. “Als gebruikers in coma raken, is er niemand in de buurt om ze te helpen. Het loopt dan in sommige gevallen verkeerd af.”

  Hoe vaak is niet duidelijk, omdat het aantal gebruikers dat komt te overlijden niet apart wordt bijgehouden. Bovendien verdwijnt GHB snel uit het lichaam, waardoor het soms moeilijk is aan te wijzen als doodsoorzaak.

  Eerst in gesprek met verslavingszorg

  In Rucphen is dinsdag het eerste gesprek tussen de twee onderzoeksinstanties, de wijkagent en de lokale verslavingszorg. De onderzoekers gaan op een later tijdstip voor het eerst in gesprek met bij hen bekende GHB-gebruikers.

  De hoop is dat die gebruikers de andere verslaafden die zij kennen in contact brengen met de onderzoekers. “Aan deze groep vragen we ook weer of ze mensen kennen die GHB gebruiken. Via deze sneeuwbaltechniek hopen we de anonieme thuisgebruikers snel in beeld te kunnen brengen en ook het werkgebied te vergroten.”

  Interviews in vragenlijsten

  Uiteindelijk willen de onderzoekers tweehonderd GHB-verslaafden spreken. Daar hebben ze vijf maanden voor uitgetrokken. De gebruikers krijgen vragenlijsten en bij sommigen nemen de instanties diepte-interviews af. De onderzoekers krijgen steun van de Europese Unie en het Fonds Psychische Gezondheid.

  GHB is een populaire drug, omdat het goedkoop en makkelijk thuis is te maken. De doorzichtige vloeistof zorgt na inname voor een vrolijk en ontspannen gevoel. Het is enorm verslavend en afkicken blijkt vaak erg moeilijk. Volgens Van Gaalen valt tweederde van de gebruikers na behandeling terug.

  Psychose bij afkicken

  In één keer afkicken kan bovendien levensgevaarlijk zijn. Verslaafden kunnen in een psychose raken of in het uiterste geval doodgaan.

  In januari werd bekend dat het aantal GHB-gebruikers in West-Brabant de afgelopen jaren explosief is gestegen. In de gemeentes Rucphen, Etten-Leur en Oosterhout is de problematiek het grootst.

  Bron: Omroep Brabant