Navigation

Alcohol


Laatste nieuws

 • ‘Beetje wijn houdt nieren gezond’

  Af en toe een glaasje wijn helpt de nieren gezond houden. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Colorado.

  De onderzoekers analyseerden data uit de National Health and Nutrition Examination, een studie waaraan tussen 2003 en 2006 bijna 6.000 mensen deelnamen.

  Ongeveer duizend deelnemers hadden een chronische nierziekte. Chronischenierziekten verhogen het risico op hart- en vaataandoeningen. Daarom bekeken de onderzoekers of matig alcoholgebruik bij mensen met problemen aan de nieren het risico op hart- en vaatziekten verkleint en of matig alcoholgebruik bij gezonde mensen de nieren gezond houdt.

  Risico

  “Degenen met gezonde nieren die wat minder dan een glas wijn per dag dronken, bleken 37 procent minder risico te lopen op het ontwikkelen van een chronische nierziekte dan mensen die helemaal geen wijn dronken”, zegt Tapan Mehta. “Deelnemers met een chronische nierziekte die minder dan een glas wijn per dag dronken, hadden 29 procent minder kans op hart- en vaatproblemen dan mensen die helemaal geen wijn dronken”.

  Polyfenolen

  Een kleine hoeveelheid wijn drinken, lijkt dus de nieren en het hart te beschermen. Waarom wijn dat effect heeft, is nog niet zeker. Mogelijk heeft het te maken met de polyfenolen in wijn, stoffen die ontstekingsremmend zijn en als antioxidant werken.

  De onderzoekers benadrukken dat het om gematigde wijnconsumptie gaat, er waren te weinig deelnemers die dagelijks meer dan twee glazen wijn dronken om iets te kunnen zeggen over het effect van meer wijn drinken.

  De eerste resultaten van dit onderzoek zijn gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de Amerikaanse National Kidney Foundation.

  Door: Gezondheidsnet

 • Darmflora speelt rol bij ontstaan alcohollever

  Een overmatige consumptie van alcohol doet schadelijke bacteriën floreren in de darmen. Die bacteriën zijn mede-oorzaak van de leverontstekingen waar alcoholisten vaak last van krijgen.

  Die conclusie presenteerden Franse onderzoekers deze week op het InternationalLiver congress in Londen.

  Alcohol is een gifstof die grotendeels in de lever wordt afgebroken. Wie veel alcohol consumeert, beschadigt daarmee zijn lever, maar de mate waarin die beschadigd raakt, hangt niet rechtstreeks samen met de consumptie.

  Er spelen dus meer factoren mee, en een daarvan lijken de bacteriën in de darmen te zijn.

  Muizen

  De Fransen baseren deze conclusie op experimenten met bacterievrije muizen. De helft van deze muizen kreeg de darmflora van alcoholisten met leverontsteking, de andere helft van alcoholisten met een goed functionerende lever. Alle muizen werden vervolgens op eenalcoholdieet gezet.

  De muizen met bacteriën afkomstig van de leverontstekingpatiëntenontwikkelden dezelfde symptomen als hun donoren, de andere muizen hadden daar duidelijk minder last van.

  De leverontstekingmuizen hadden ook een meer aangetastdarmslijmvlies. Alcohol vormt een brandstof voor darmbacteriën die meer ontstekingen opwekken die het slijmvlies aantasten.

  Onbekend

  Het darmslijmvlies beschermt normaal gesproken de darmwand tegen schadelijke bacteriën. Raakt dit slijmvlies aangetast, dan kunnen er meer bacteriën en van hen afkomstige producten in het lichaam verzeild raken, die de lever weer onschadelijk moet maken. De lever raakt daarbij zelf blootgesteld aan deze molecule, hetgeen de leverontsteking zou verklaren.

  Waarom de ene alcoholist deze klachten wel ontwikkelt en de andere niet, is nog onbekend.Waarschijnlijk spelen aanleg, voeding en andere factoren die met de levensstijl te maken hebben een rol.

  Door: NU.nl/Jop de Vrieze